Czekoladowa linia

801 011 735 lub 22 349 97 97

Tel. kom.:
783 383 051

poniedziałek - piątek
w godz. 9.00-17.00

e-mail:
sklep@czekoladowafontanna.pl

Koszty wysyłki

Koszty wysyłki (wpłata na konto):
zawsze - 9 zł

Koszty wysyłki (pobranie):
zawsze - 14 zł

 

Koszty wysyłki (wpłata na konto):
zawsze - 15 zł

Koszty wysyłki (pobranie):
zawsze - 20 zł

Bestsellery
1 kg Czekolada mleczna Sicao
1 kg Czekolada mleczna Sicao

40,76 zł

33,14 zł

szt.
Belgijska czekolada mleczna Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada mleczna Callebaut 2,5 kg

170,90 zł

138,94 zł

szt.
1 kg Czekolada deserowa Sicao
1 kg Czekolada deserowa Sicao

40,76 zł

33,14 zł

szt.
1 kg Czekolada mleczna Callebaut
1 kg Czekolada mleczna Callebaut

71,15 zł

57,85 zł

szt.
1 kg Czekolada biała Sicao
1 kg Czekolada biała Sicao

49,30 zł

40,08 zł

szt.
Belgijska czekolada deserowa Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada deserowa Callebaut 2,5 kg

170,90 zł

138,94 zł

szt.
Belgijska czekolada biała Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada biała Callebaut 2,5 kg

180,40 zł

146,67 zł

szt.
0,5 kg Czekolada mleczna Sicao
0,5 kg Czekolada mleczna Sicao

21,37 zł

17,37 zł

szt.
0,5 kg Czekolada mleczna Callebaut
0,5 kg Czekolada mleczna Callebaut

36,57 zł

29,73 zł

szt.
1 kg Czekolada deserowa Callebaut
1 kg Czekolada deserowa Callebaut

71,15 zł

57,85 zł

szt.
Truskawki w duecie z czekoladą

Niebawem rozpocznie się sezon na truskawki. Jednaka te pyszne owoce już teraz możecie dostać w niektórych supermarketach czy warzywnikach. Truskawki przed sezonem zazwyczaj nie smakują tak dobrze, jak te, którymi możemy cieszyć się latem. Jeśli nie możecie doczekać się sezonu na truskawki lub nie wiecie jak sprawić by te kupione wiosną smakowały lepiej koniecznie przeczytajcie nasz przepis!
Orzeźwiające truskawki idealnie łączą się ze słodyczą pysznej czekolady. Owoce możesz zamoczyć w czekoladowym fondue i zajadać od razu, lub przygotować czekoladowo-truskawkowe przekąski!
Wystarczy, że zanurzysz owoce do połowy w roztopionej czekoladzie i poczekasz, aż czekolada zastygnie. Deser możesz posypać do smaku kokosowymi wiórkami.
Ciekawym sposobem by nieco ożywić smak przekąski jest łyżeczki dobrej jakości koniaku lub owocowej nalewki. Owoce umyj i osusz, ale zostaw szypułki – będą bardziej dekoracyjne i wygodniej będzie się jadło!

 

chocolate-covered-strawberries-guest-post

Historia czekolady

Trudno jest jednoznacznie określić z którego wieku pochodzi przepis na czekoladę.
Pierwsze z kakaowców uprawiane były przez plemię Olmeków już w 400 r. p.n.e.
W późniejszym okresie kakaowiec wykorzystywany był przez Majów, którzy produkowali z nasion napój Zoccalit. Ten pyszny napój uważany był za nektar bogów, dlatego mogli się nim cieszyć tylko najbogatsi.
Majowie czekoladowym napojem witali nowo narodzone dzieci czy żegnali zmarłych. Już wówczas doceniano  zdrowotne właściwości czekolady i używano jej jako lekarstwo na przypadłości jak np. osłabienie.
Kakao przywędrowało na tereny Europy dzięki konkwistadorom, a pierwsze z wytwórni czekolady zlokalizowane były w Hiszpanii.
Następnie produkcja czekolady została uruchomiona w Holandii, Francji, Niemczech i Szwajcarii.
Przez długi czas czekolada jak i inne słodkości zarezerwowane były wyłącznie dla rodzin królewskich i arystokratycznych.
Przełomem był XIX w., kiedy dzięki rozwojowi przedsiębiorstw czekolada stała się dostępna dla ogółu.
Czekolada w Polsce pojawiła się w XVIII w., jednak największą popularność zyskała w dwudziestoleciu międzywojennym. Wówczas w większych miejscowościach pojawiły się czekoladowe pijalnie, a w sklepach czekolada sprzedawana była w stylowych opakowaniach.

 

cacao

Po czym poznać dobrą czekoladę

„Nie ma nic lepszego niż przyjaciel, chyba że jest to przyjaciel z czekoladą” – Charles Dickens.
Dziś zdradzamy po czym poznać dobrą czekoladę.
Na początku przeczytaj etykietę i zapoznaj się ze składnikami znajdującymi się w czekoladzie, a nie wartością odżywczą.
Lecytyna sojowa to emulgator, którego nie wymaga dobra czekolada. To niepotrzebny składnik i warto się go wystrzegać.
W dobrej jakości czekoladzie nie powinien się także znajdować olej roślinny.
Zamiast niego szukaj w składzie: miazgi kakaowej, masła kakaowego i proszku kakaowego. To właśnie te składniki tworzą najpyszniejszą czekoladę.
Nie bez znaczenia jest także ilość cukru. Dobrej jakości czekolada powinna zawierać jeden rodzaj cukru.
Jeżeli czekolada ma w sobie składniki inne niż kakao czy cukier, sprawdź czy nie są sztuczne. Niektóre z przykładów dobrych składników to: olej kokosowy, sól morska, orzechy, nasiona, suszone owoce (bez siarki i oleju), chili, olej z limonki, olejek miętowy, jagody goji, kokos i pomarańcze.

 

dsads

Wielkanocne życzenia
Kochani, z okazji nadchodzących Świąt chcielibyśmy podzielić się z Wami najszczerszymi życzeniami.
Niech nadchodzący czas przyniesie Wam wszystkim same radosne i szczęśliwe dni oraz będzie doskonałą okazją do spędzenia wspaniałych chwil w gronie najbliższych.
 
Ciepłej, radosnej atmosfery, miłych spotkań z najbliższymi oraz smacznego jajka i mokrego Lanego Poniedziałku!
 
dsdsdssd
Pomysł na czekoladowe fondue.

Wiesz, że owoce są zdrowe i warto je jeść, jednak znudził Ci się ich tradycyjny smak?

Nie masz czasu by piec ciasta z owocami?

Nie ma lepszego połączenie niż świeże owoce sezonowe i … czekolada!

Jak szybko przygotować pyszny deser? Wystarczy Ci zestaw do fondue, czekolada i najlepsze owoce.

Składniki:

  • 40 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g śmietany 30%
  • do podania: świeże owoce (truskawki, banany, mandarynki, jabłka, gruszki, kiwi), ciasteczka (herbatniki, biszkopciki, rurki, paluszki, precelki)
  • Zamiast owoców możesz podać swoim gościom biszkopty, batoniki muesli, wafle lub inne dodatki które lubicie.

 

W niewielkim garnuszku przygotuj kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu). Następnie do wrzątku daj kubek i wlej śmietankę. Podgrzej niemal prawie do wrzenia.

Teraz czas na czekoladę – najlepsza będzie pokruszona. Śmietankę z czekoladą mieszaj tak długo aż powstanie gładka masa.

Teraz dodaj odrobinę śmietanki.

Całość przelej do naczynia do fondue i zapal świeczkę, by czekolada zachowała konsystencję.

Do pełni szczęścia brakuje tylko owoców – jabłek, bananów, gruszek – wybierz te, na które najbardziej masz ochotę.

Przydatna porada – oprócz owoców do fondue możesz dodać także wafle, biszkopty lub herbatniki!

 

Bez tytułu

Czekolada na zmęczenie!

Wraz z powolnym nadejściem wiosny odczuwasz rozdrażnienie i zmęczenie? Nie martw się, to tylko wiosenne przesilenie, a my znamy pyszny sposób by się z nim uporać.
Jeśli nawet po 8 godzinach snu czujesz się ospały i zmęczony, warto sięgnąć po … gorzką czekoladę! To przysmak, który ze uwagi na swoje właściwości prozdrowotne zyskał uznanie nawet w kręgach medycznych. Dzięki ciemnej czekoladzie obniżysz ciśnienie w tętnicach, poprawisz przepływ krwi i zmniejszysz ryzyko zakrzepów.

Badacze Hull York Medical School uważają, ten ciemna czekolada podnosi poziom energii u pacjentów z zespołem chronicznego zmęczenia i redukuje dolegliwości bólowe. K

Korzystne właściwości gorzkiej czekolady związane są z podnoszeniem poziomu serotoniny, który u osób dotkniętych przewlekłym zmęczeniem jest niezwykle niski.

Czekolada nie tylko poprawi Ci nastrój i doda energii, ale również będzie doskonałym kompanem podczas wzmożonej pracy czy nauki.

Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony przeprowadzili eksperyment, w którym okazało się, że badani, którzy spożywali gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao (60 proc.), stawali się w wyniku tego bardziej czujni i uważni.

 

z16921935IH,Czekolada

Pomysł na Dzień Kobiet – czekolada w towarzystwie owoców!

Co kojarzy nam się najbardziej kiedy myślimy o pysznym deserze?

Większość z nas zgodnie odpowie – czekolada!

Czekolada w każdej postaci smakuje wyśmienicie – batoniki, tabliczki czekolady, czekoladowe ciasta… Jednak jednym z najpyszniejszych połączeń jest czekolada ze świeżymi i orzeźwiającymi owocami!

Dziś przedstawiamy przepis na wyjątkowe fonude czekoladowe, które idealnie sprawdzi się podczas świętowania Dnia Kobiet.

Najlepszym wyborem czekolady jest ta najwyższej jakości belgijska.

W naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór różnych smaków, dzięki czemu każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie.

Ciekawym połączeniem może być także połączenie białej i ciemnej czekolady!

Najlepiej wybierać owoce sezonowe. Chociaż truskawki w marcu brzmią egzotycznie i idealnie sprawdziłyby się podczas słodkich chwil we dwoje, to w marcu na próżno szukać tych soczystych i słodkich. Jakich owoców zatem użyć? Polecamy banany, jabłka lub kiwi!

Oprócz owoców i czekolady do wykonania fondue będzie Ci potrzebna także śmietana kremówka.

Jeśli posiadasz zestaw do fondue, wykonanie takiego deseru jest dziecinnie proste.

W garnuszku fondue podgrzej czekoladę i dodaj kremówkę do momentu kiedy utworzy się płynna czekoladowa masa. Owoce obierz i pokrój w dowolny sposób i zanurz w płynnej czekoladzie!

 

ChocolateFondue4677-thumb-596x350-172116

Zaczynamy przygodę z blogowaniem.

Kochani, od dziś cyklicznie będziemy pisać dla Was naszego bloga. O czym? O czekoladzie różnego rodzaju, ciekawych połączeniach smaków, pomysłach na desery i przystawki, nietuzinkowych prezentach, możliwościach jakie dają czekoladowe fontanny i nie tylko!

Zaglądajcie do nas, zapisujcie w zakładkach i przekażcie znajomym – nudzić na pewno się nie będziecie.

Zachęcamy także do aktywnego komentowania i dzielenia się z nami opiniami – w końcu bez Was nie zrodziłby się ten pomysł!

fruit-skewers-with-chocolate-dipping-sauce

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl