Nie zgadniecie czym zajadają się Amerykanie!
BEKON W CZEKOLADZIE to jedna z ich ulubionych przekąsek. Dla nas takie połączenie wydaje się zupełnie nienaturalne i nie nadające się do spożycia, a jednak podobno jest przepyszne
Niestety w Polsce raczej nie kupimy gotowego bekonu w polewie czekoladowej i musimy przyrządzić go sobie sami.
Dla odważnych i chętnych do eksperymentowania podrzucamy przepis:
Czego potrzebujesz?
- plasterki bekonu
- czekolada mleczna
- kolorowa posypka
Dodatkowo nie zaszkodzi:
- papier do pieczenia
A co dalej? Przygotowania zaczynamy od upieczenia bekonu przez ok 10-15 minut na kratce piekarnika w temperaturze 180°C. Pozwoli mu to stać się chrupiącym i aromatycznym. W tym samym czasie możecie zacząć rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętajcie aby dodać do niej odrobinkę wody, wtedy tak szybko się nie skrystalizuje. Następnie zanurzcie kawałki aromatycznego bekonu w słodkiej czekoladzie obsypcie posypką, odłóżcie na papier do pieczenie i odczekajcie kilkanaście minut, aż wszystko dobrze zastygnie. I gotowe!
Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami na temat smaku bekonu w czekoladzie.
A może ktoś z nas próbował go będąc na wycieczce w USA i opowie jak dodatki do bekonu i czekolady można tam zobaczyć