Czekoladowa linia

801 011 735 lub 22 349 97 97

Tel. kom.:
783 383 051

poniedziałek - piątek
w godz. 9.00-17.00

e-mail:
sklep@czekoladowafontanna.pl

Koszty wysyłki

Koszty wysyłki (wpłata na konto):
zawsze - 9 zł

Koszty wysyłki (pobranie):
zawsze - 14 zł

 

Koszty wysyłki (wpłata na konto):
zawsze - 15 zł

Koszty wysyłki (pobranie):
zawsze - 20 zł

Bestsellery
1 kg Czekolada mleczna Sicao
1 kg Czekolada mleczna Sicao

40,76 zł

33,14 zł

szt.
Belgijska czekolada mleczna Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada mleczna Callebaut 2,5 kg

170,90 zł

138,94 zł

szt.
1 kg Czekolada deserowa Sicao
1 kg Czekolada deserowa Sicao

40,76 zł

33,14 zł

szt.
1 kg Czekolada mleczna Callebaut
1 kg Czekolada mleczna Callebaut

71,15 zł

57,85 zł

szt.
1 kg Czekolada biała Sicao
1 kg Czekolada biała Sicao

49,30 zł

40,08 zł

szt.
Belgijska czekolada deserowa Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada deserowa Callebaut 2,5 kg

170,90 zł

138,94 zł

szt.
Belgijska czekolada biała Callebaut 2,5 kg
Belgijska czekolada biała Callebaut 2,5 kg

180,40 zł

146,67 zł

szt.
0,5 kg Czekolada mleczna Sicao
0,5 kg Czekolada mleczna Sicao

21,37 zł

17,37 zł

szt.
0,5 kg Czekolada mleczna Callebaut
0,5 kg Czekolada mleczna Callebaut

36,57 zł

29,73 zł

szt.
1 kg Czekolada deserowa Callebaut
1 kg Czekolada deserowa Callebaut

71,15 zł

57,85 zł

szt.
TŁUSTO I SŁONO – CZEKOLADA INACZEJ

Nie zgadniecie czym zajadają się Amerykanie!

BEKON W CZEKOLADZIE to jedna z ich ulubionych przekąsek. Dla nas takie połączenie wydaje się zupełnie nienaturalne i nie nadające się do spożycia, a jednak podobno jest przepyszne :)

Niestety w Polsce raczej nie kupimy gotowego bekonu w polewie czekoladowej i musimy przyrządzić go sobie sami.

Dla odważnych i chętnych do eksperymentowania podrzucamy przepis:

Czego potrzebujesz?

  • plasterki bekonu
  • czekolada mleczna
  • kolorowa posypka

Dodatkowo nie zaszkodzi:

  • papier do pieczenia

A co dalej? Przygotowania zaczynamy od upieczenia bekonu przez ok 10-15 minut na kratce piekarnika w temperaturze 180°C. Pozwoli mu to stać się chrupiącym i aromatycznym. W tym samym czasie możecie zacząć rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętajcie aby dodać do niej odrobinkę wody, wtedy tak szybko się nie skrystalizuje. Następnie zanurzcie kawałki aromatycznego bekonu w słodkiej czekoladzie obsypcie posypką, odłóżcie na papier do pieczenie i odczekajcie kilkanaście minut, aż wszystko dobrze zastygnie. I gotowe!

Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami na temat smaku bekonu w czekoladzie.

A może ktoś z nas próbował go będąc na wycieczce w USA i opowie jak dodatki do bekonu i czekolady można tam zobaczyć

 

bekonwczekoladzie

CZEKOLADA – FAKTY I MITY

Czekoladzie mało kto potrafi się oprzeć! Na jej temat krąży wiele mitów. Jesteście ciekawi jakie opowieści o czekoladzie są mitami, a jakie faktami? Zapraszamy, więc do lektury.

Stwierdzamy, że najłatwiej będzie wypunktować najpopularniejsze teorie o czekoladzie i pokazać Wam ile „plusów”, a ile „minusów” ma czekolada.

Zacznijmy więc od prawdziwych hipotez:

PRAWDA

  • Czekolada poprawia pamięć i koncentrację
  • Czekolada poprawia humor i zwalcza stres
  • Czekolada dodaje energii
  • Czekolada opóźnia proces starzenia

A teraz mity, które obalamy:

FAŁSZ

  • Biała czekolada ma mniej kalorii – Jest na odwrót!!!
  • Czekolada light nie tuczy – Niestety tuczy :(
  • Czekolada uzależnia – I tu dobra wiadomość, nie można uzależnić się od czekolady :)
  • Czekolada z białym nalotem nie nadaje się do spożycia – kolejny mit, można ją bezpiecznie zjeść.
  • Czekolada potęguje alergię… – To jest straszna głupota!

Gdyby podsumować to wszystko co opisaliśmy powyżej jedzenie czekolady jest naprawdę zdrowe.

Na co czekacie? Biegnijcie do sklepu po kolejną tabliczkę

 

z10604323Q

Idą święta!

Aby te święta były jak najsłodsze warto przygotować pierniczki…

Pamiętajcie, że nie ma nic lepszego niż PIERNICZKI W CZEKOLADZIE!
A my podpowiemy Wam jak je przygotować :)

  • Zaczynamy od zagotowania 200g miodu z 3 łyżeczkami przyprawy do piernika, po zdjęciu z ognia dodajemy 125g masła i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
  • W 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany rozpuszczamy 1,5 łyżeczki sody. 500g mąki mieszamy z 1,5 łyżki kakao w bardzo dużej misie lub garnku.
  • 1 białko ubijamy na sztywno, a po ubiciu dosypujemy 0,5 szklanki cukru i ubijamy .
    Dodajemy  4 żółtka nie przestając ubijać.
  • Masę jajeczną przelewamy do mąki i delikatnie mieszamy w trakcie dodając miód, a na samym końcu śmietanę.
  • Po wyrobieniu ciasta odstawiamy ją na 24h w chłodne miejsce. A po zrobieniu pierniczków pieczemy je przez około 7-10 minut w 180ºC.
BEZGLUTENOWE BROWNIE :)

Jesteś na diecie, która omija produkty zawierające gluten?
Dzisiaj polecamy niesamowite BEZGLUTENOWE BROWNIE :)
Możesz je również podać bliskim jako alternatywę dla tradycyjnych świątecznych ciast!

SKŁADNIKI
200 g masła (lub 170 g oleju kokosowego)
300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
3 jajka
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru (lub 2/3 szklanki ksylitolu)
50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną czekoladą.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 – 20 minut przed pokrojeniem.

 

aaaa

Czekoladowe lizaki

Zamiast dawać najmłodszym lizaki z bardzo dużą ilością cukru można je przygotować samodzielnie z czekolady. Czekolada jest dla maluchów lepsza na zęby i organizm dzieci niż puste kalorie w hurtowo produkowanych lizakach.
Żeby przygotować czekoladowe lizaki potrzebne Ci będzie:
forma do kostek lodu,
czekolada,
cukier puder
dowolny aromat,
łyżki plastikowe,
folia,
wiórki kokosowe,
posypka cukiernicza,

Sposób przygotowania:
Umyj foremkę do kostek lodu.
Kawałki czekolady włóż do garnka i rozpuść je tak by powstała gładka masa.
Do roztopionej czekolady dosyp około pół szklanki cukru pudru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do foremek na kostki lodu. Do każdej włóż jedną łyżeczkę. Włóż do lodówki na 5-6 godzin. Po upływie czasu lizaki będą gotowe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kawa po wiedeńsku – pyszne połączenie kawy i czekolady

Uwielbiasz połączenie kawy i czekolady? Dziś mamy dla Was pyszny przepis na doskonały deser – kawę po wiedeńsku.

Jak sama nazwa wskazuje, propozycja ta wywodzi się z Wiednia, gdzie jest bardzo popularna. Kawa po wiedeńsku to pyszne urozmaicenie dla osób, które szukają nowych doznań smakowych.

Składniki:

o            150 ml przedłużonego espresso,

o            50 ml śmietanki

o            10 g ciemnej, belgijskiej czekolady w pastylkach

o            1 łyżeczka czekolady w proszku

o            bita śmietana do podania

W niewielkim rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej czekoladę.

Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści dosyp łyżeczkę czekolady w proszku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj nie dopuszczając, żeby mieszanka zaczęła wrzeć.

Zdejmij z ognia i dolej przygotowaną kawę. Dokładnie wymieszaj oraz przelej przez sitko do szklanki.

Całość udekoruj bitą śmietaną.

Do dna!

 

almondchocolatecoffee

Czekolada korzystna dla seniorów

Ciemna czekolada jest nie tylko smaczna i poprawia jesienne nastroje, ale także dobrze wpływa na zdrowie. Jej korzystne działanie na zdrowie jest potwierdzone naukowo. Czekolada w szczególności dobrze wpływa na kondycję osób będących po 50-tce.

„Huffington Post” zaprezentował pięć korzyści, które płyną z jedzenia gorzkiej czekolady. Wszystkie z nich zostały udowodnione badaniami!

Najważniejsza z zalet spożywania ciemnej czekolady, to fakt, że obniża ona ryzyko pojawienia się zawałów serca i udarów mózgu nawet o 40 proc. Australijskie badania dowiodły, że żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się tych chorób u pacjentów wysokiego ryzyka, należy spożywać czekoladę przez 10 lat.
Ciemna zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów.
Zwróć uwagę na jakość.
Dietetycy przekonują, że o gorzkiej czekoladzie można mówić dopiero w przypadku kiedy zawierają powyżej 70 proc. kakao.

 

Znalezione obrazy dla zapytania senior chocolate

Przepis na owoce w czekoladzie

Jesienią także możesz cieszyć się pysznym smakiem owoców w towarzystwie czekolady. Przeczytaj nasz kolejny pomysł na pyszny deser, który umili Ci jesienne popołudnia.

Składniki:

-czekolada

-25 g masła

– jabłko

– winogrona

-pomarańcze

 

Przygotowanie:

Owoce obierz i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie włóż do lodówki.

Czekoladę rozpuść w gorącej wodzie, w czasie kiedy czekolada będzie się roztapiać, dodaj masło i zamieszaj do momentu aż powstanie gładka masa.

Poczekaj aż czekolada nieco ostygnie. Każdy z kawałków owoców nabij na wykałaczkę i zamocz w czekoladzie.

 

Teraz wykałaczki nabij na połówkę pomarańczy i wstaw do lodówki.

Brzmi pysznie? Poczekaj aż spróbujesz!

Jesienią postaw na gorącą czekoladę

Czy wiesz, że gorąca czekolada to napój z niezwykle długą tradycją?
Gorącą czekoladę  jako pierwsi podawali Aztekowie. Jak podają źródła, władca Montezuma II był ogromnym miłośnikiem tego napoju. Gorąca czekolada tak bardzo go uwiodła swoim smakiem i aromatem, że napój pił codziennie. Dzięki temu chciał także podkreślić swoją pozycję i bogactwo, którym dysponował. Władca pozwalał pić gorącą czekoladę tylko tym poddanym, którzy zakończyli służbę wojskową. Nie zapomniał na szczęście także o kobietach ze swojego haremu. O gorącej czekoladzie mawiał, że to „boski napój, który zwiększa wytrzymałość i zwalcza zmęczenie”.
Obecnie gorącą czekoladę pijemy nie tylko dla smaku, ale także … na zdrowie!
Uczeni z Harwardzkiej Szkoły Medycznej uważają, że regularne spożywanie gorącej czekolady = korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i przeciwdziała demencji. Według badaczy optymalna dawka wynosi dwie filiżanki dziennie.
Gorąca czekolada idealnie sprawdza się na jesień!
Napój ten zwiększa odporność na infekcje, a także reguluje właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.  Przyczynia się też do wydzielania hormonu szczęścia.

 

hot-chocolate

Szaszłyki owocowe z czekoladą.

Uwielbiasz połączenie czekolady i owoców i zastanawiasz się nad pomysłem na nietuzinkowy deser? Chcesz zaskoczyć domowników lub gości czymś ciekawym?
Dziś podrzucamy ciekawy przepis na owocowe szaszłyki z czekoladą!  
Co Ci będzie potrzebne:
•    owoce sezonowe, np., maliny,
•    pianki typu marshmallow,
•    roztopiona w kąpieli wodnej czekolada belgijska
•    dekoracyjne posypki do ciast,
•    drewniane patyczki lub paluszki w czekoladzie
Dokładnie umyj i osusz owoce. Zamocz je w roztopionej czekoladzie i obsyp posypką.
Ostrym nożykiem natnij otwór na poszczególnych składnikach ,,szaszłyka” i nabij je na paluszki w czekoladzie bądź drewniane patyczki. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.
Owoce takie idealnie sprawdzą się także na piknik! Nie tylko są pyszne, ale także dzięki owocom zdrowe. Tę propozycję pokochają zarówno młodsi jak i starsi miłośnicy czekoladowych przysmaków.

 

b_1_33171

Owoce do fontanny czekoladowej

Decydując się owoce jako dodatek do czekoladowej fontanny, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Najważniejsze by owoce świeże, te z puszki lub mrożone mogą okazać się zbyt miękkie przez co mogą zapchać fontannę. Owoce przed podaniem powinny być dokładnie umyte i ułożone na osobnych półmiskach. Nie poleca się stosowania owoców o małych rozmiarach jak np. maliny czy poziomki.

Truskawki warto wybrać głównie w sezonie. Zdarza się również, że niektóre hurtownie oferują świeże truskawki także w sezonie zimowym czy wiosennym. Truskawki powinny być ułożone na półmisku bez szypułek.

Winogrona zawsze należy oddzielić od krzaczków, żeby ułatwić gościom nabijanie ich na patyczki. Łączenie winogron w kolorze fioletowym i zielonym to bardzo ciekawy pomysł na doznania smakowe jak i wizualne.

Mandarynki i pomarańcze trzeba oddzielić na pojedyncze kawałki. Wybierz owoce szczególnie kwaskowe oraz pozbawione pestek.

Ananas oraz mango– owoce egzotyczne, po obraniu najlepiej pokroić w kostkę.

Kiwi – doskonale sprawdzają się w połączeniu z ciemną czekoladą. Pamiętaj by wybrać tylko twarde owoce i pokroić w części.

Banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie stanowią owoce szybko ciemniejące dlatego najlepiej przygotować je dopiero przed podaniem.

 

600x600_1243524851375-Ediblearrangementpreciousportrait

Jak dobrać fontannę do ilości gości na weselu?

Fontanna powinna być dostosowana wielkością do ilości osób zaproszonych na wesele, nie odwrotnie. Kupowanie większej niż potrzeba fontanny jest mało ekonomiczne, a zbyt małej – nierozsądne, ponieważ część gości może być rozczarowana tym, że dla nich pysznej czekolady było za mało lub nie wystarczyło.
Zanim więc zdecydujesz się na zakup fontanny czekoladowej, określ dokładną liczbę zaproszonych gości. Do niej należy dobrać odpowiednią ilość czekolady. Każde 2,5 kg czekolady zazwyczaj wystarcza dla około 50 gości.
Większe fontanny mają większą pojemność, a co za tym idzie minimalna ilość czekolady potrzebna do uruchomienia jest proporcjonalnie większa. Przykładowo dla 2,5 kg zamówionej czekolady doskonale sprawdzi się fontanna o wysokości około 40 cm, dla 5 kg około 80 cm.
Pamiętaj, że czekoladę zawsze możesz uzupełnić w trakcie pracy urządzenia. Zazwyczaj wyliczone kilogramy czekolady są wystarczające na 4 do 6 godzin działania fontanny

 

o

Mrożona czekolada

Podczas wysokich temperatur większość z nas z przyjemnością gasi pragnienie i ochładza się z mrożoną kawą lub czekoladą. Warto jednak wiedzieć, że idealnie sprawdzi się również mrożona czekolada!
Dziś przedstawiamy prosty i pyszny sposób jak przygotować taki napój w dwóch wersjach – na słodko i na gorzko.

Mrożona czekolada w wersji na gorzko
Co Ci będzie potrzebne:
– gorzka czekolada
– 250 ml mleka – może być zwykłe lub sojowe
– kostki lodu

Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym powoli dodawaj do niej mleko nie zapominając o dokładnym mieszaniu. Kiedy całość się rozpuści, a Ty uzyskasz jednolitą masę, przelej ją do wysokiej szklanki i dodaj kostki lodu.
Na zdrowie!

Mrożona czekolada w wersji na słodko
Co Ci będzie potrzebne:
– szklanka zimnego mleka,
– czekolada o wybranym smaku (możesz wykorzystać białą, ciemną lub owocową)
–  kostki lodu

Wybraną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym dolej do niej mleko. Całość energicznie wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, schłodź napój w lodówce lub w zamrażarce, a następnie przelej do wysokiej szklanki i dodaj kostki lodu.

Możesz także skorzystać z jeszcze prostszego sposobu na wykonanie mrożonej czekolady.  Połącz 100 ml mleka z 5 łyżkami czekolady w proszku i wszystko zmieszać mikserem. Całość wstaw do lodówki i dodaj kostki lodu.

Do mrożonej czekolady idealnie sprawdzi się bita śmietana!

 

Chocolate

Czekolada jako afrodyzjak

Chyba nie ma osoby, która nie uwielbiałaby smaku i aromatu czekolady.  Podczas jej spożywania większość z nas odczuwa błogą przyjemność.
Warto wiedzieć, że czekolada to także doskonały afrodyzjak!

Według licznych badań  momencie spożywania czekolady mózg zachowuje się podobnie, jak w momencie kiedy jesteśmy pod wpływem silnego pożądania. Po zjedzeniu czekolady libido może zauważalnie wzrosnąć.
Dzieje się tak ponieważ ten słodki przysmak ma w sobie substancje takie jak fenyloetyloamina czy kofeina. To właśnie one odpowiedzialne są za wzrost endorfin czyli tzw. hormonów szczęścia. Wraz ze zjedzeniem czekolady zmniejsza się poziom stresu, a my stajemy się zrelaksowani.
Naukowcy nie potwierdzają jednoznacznie, że to właśnie czekolada bezpośrednio wpływa na pożądanie seksualne. Jej zjedzenie wywołuje wpływ pośredni, który związany jest z podwyższonymi hormonami szczęścia.
Osoby szczęśliwe i zrelaksowane, wykazują większą chęć na zbliżenia fizyczne. Stąd wniosek, że wraz ze spożywaniem czekolady wzrasta ochota na seks.

 

cz

Deser czekoladowo – malinowy

Uwielbiasz świeże maliny w połączeniu ze słodką czekoladą? Koniecznie spróbuj ciekawy przepis przepyszny deser letni – kubeczki z musem malinowym.
Co Ci będzie potrzebne:
•    Gorzka czekolada – znajdziesz ją w naszym sklepie
•    200 g świeżych malin
•    szklanka śmietany kremówki
•    biała czekolada – znajdziesz ją w naszym sklepie
•    owoce i mięta do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Gorzką czekoladę podgrzej w garnuszku z wodą.
Przygotuj papierowe papilotki i pędzel.
Zamocz pędzelek w ciepłej czekoladzie i posmaruj równomiernie grubą warstwą, środek i dno papilotek.
Ułóż je na równej powierzchni w chłodnym miejscu i zostaw na około 3 godziny by czekolada stężała.
Teraz oderwij papierki od czekolady, a kubeczki pozostaw w chłodzie.
Maliny zmiksuj z kremówką.
Rozpuść białą czekoladę i dodaj do malin ze śmietaną. Całość pozostaw w chłodnym miejscu.
Porcje musu przełóż łyżką do czekoladowych kubeczków i  udekoruj według uznania.

Lato z czekoladowym fondue

Możliwość łączenia owoców i czekolady to ogromne pole do popisu dla każdego kto uwielbia takie pyszne połączenie.
Orzeźwiający smak owoców doskonale dopełnia smak czekolady.
Aby przygotować czekoladowe fondue możesz wykorzystać owoce świeże, suszone, kandyzowane bądź liofilizowane. Dobrej jakości czekolada doskonale będzie pasować do każdego z powyższych rodzajów owoców.
Podczas wyboru najlepiej kierować się indywidualnymi preferencjami dotyczącymi smaku.
Warto pamiętać, że czekolada biała najpyszniej łączy się z maliną lub limonką, mleczna z borówką i jagodą, a ciemna z pomarańczami i z truskawkami.
Latem doskonałym pomysłem na czekoladowo-owocowy deser są wszystkie owoce jagodowe. Zanim przygotujesz swoje fondue miej na uwadze, że owoce takie jak: truskawki, maliny, jagody bądź borówki należy delikatnie opłukać, nigdy nie należy spożywać ich niemytych.
Kupując je na bazarze z pewnością osiadł na nich uliczny kurz, a dodatkowo mogły po nich spacerować ślimaki, które roznoszą larwy pewnej odmiany tasiemca.
Jeżeli chcemy cieszyć się pysznymi owocami nie tylko w sezonie letnim warto je zamrozić. Czas zamrażania – od 3 do 12 miesięcy w temperaturze -18°C lub niższej. Zamrażanie może uszkodzić niektóre owoce miękkie, jednak nie jest niebezpieczne dla zdrowia.

Chocolate-Dipped-Berries-with-Sprinkles

Jak przechowywać czekoladę latem?

Co prawda wysokie temperatury, w szczególności w sezonie wiosennym i letnim, nie sprzyjają wyrobom czekoladowym, jednak krążąca informacja, że najlepiej przechowywać je w lodówce jest błędna.

Przechowywana w lodówce czekolada pokrywa się cienką warstwą kryształków cukru. Kiedy wilgoć odparuje, a cukier skrystalizuje się kolejny raz, po wyschnięciu stworzy się szary, nieestetyczny nalot na powierzchni produktu.

Czekoladę i wyroby czekoladowe należy trzymać w chłodnym, jednak nie zimnym miejscu. Ważne by miejsce to także było bez wilgoci. W taki warunkach czekolada zachowuje najlepsze właściwości smakowe. Poddana działaniom wyższych temperatur mięknie, tracąc konsystencję i połysk.

W procesie przechowywania słodyczy ważną rolę odgrywają także opakowania. Powinny być dostosowane do rodzaju produktu, a także uwzględniać jego specyfikę.

Warto także chronić czekoladę przed słońcem. Światło słoneczne przyspiesza proces utleniania się czekolady, dlatego należy pamiętać by chronić ją przed jego wpływem.

Pamiętaj, że dobre warunki przechowywania czekolady są ważne dla utrzymania aromatu i smaku, pozwalają wydobyć najlepsze właściwości produktu.

 

Chocolate

Chroń swoją skórę dzięki czekoladzie!

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że dzięki spożywaniu czekolady możesz ochronić swoją skórę przed niszczącym działaniem promieni UV!
Ponadto regularne spożywanie ciemnej czekolady zapobiega pojawianiu się zmarszczek oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry.
Zapewne zastanawiasz się jak to możliwe, otóż ciemna czekolada zawiera flawonole – antyoksydanty naturalnie występujące w ziarnach kakaowca. Antyoksydanty to substancje chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia komórek w organizmie.
Badania na ten temat prowadzili także naukowcy z z Instytutu Dermatologii Eksperymentalnej z Universität Witten/Herdecke w Niemczech. Podczas badań jednej grupie kobiet podawano czekoladowe drinki o dużej (326 mg/dzień) lub małej (27 mg/dzień) zawartości flawonoli. Następnie panie były wystawiane na działanie lamp imitujących światło słoneczne i czekano do pierwszego rumienia. Jak się okazało, kobiety które piły więcej flawonoli, odniosły mniej oparzeń słonecznych, a tolerancja skóry na promienie UV widocznie się zwiększyła.
Kakao stymulowało przepływ krwi w skórze i tkankach podskórnych, dzięki czemu nastąpił wzrost gęstości i nawilżenia skóry.
Warto jednak pamiętać, że właściwości takie posiada jedynie gorzka czekolada.

 

Smiling blonde with hat covering eyes with copyspace

Czekolada chroni przed cukrzycą!

Niedawno opublikowane badania w „British Journal of Nutrition” dowodzą, że czekolada spożywana w niewielkich ilościach każdego dnia chroni przed cukrzycą i insulinoodpornością.

Do takich wniosków doszedł zespół ekspertów analizujący wyniki badań przeprowadzonych przez Luksemburski Instytut Zdrowia, Uniwersytet Medyczny w Warwick, Uniwersytet Południowej Australii i Uniwersytet Maine

– Biorąc pod uwagę coraz więcej dowodów, w tym nasze własne uzyskane w trakcie badań, przemawiających na korzyść produktów wytwarzanych z ziaren kakaowca, należy rozważyć czy włączyć je jako produkt rekomendowany w codziennym jadłospisie – skomentował prof. Saverio Stranges, wizytując Uniwersytet Medyczny Warwick, z naukowcami którego współpracował.

– Zalecenie spożycia produktów z kakao może poprawić stan układu sercowo-kardiologicznego – przyznał profesor wskazując na profity wynikające ze spożycia niewielkich ilości gorzkiej czekolady. – Wpierw jednak należy poprzeć takowe rekomendacje solidnymi dowodami – dodał.

Ponad 80 % osób biorących udział w badaniu spożywało średnio 24,8 g czekolady dziennie. Badania dowiodły, że osoby te były młodsze, bardziej aktywne fizycznie i powiadali wyższe wykształcenie względem osób deklarujących, że czekolada nie znajduje się w ich codziennym menu.

– Istnieje prawdopodobieństwo jakoby czekolada była markerem charakteryzującym uprzywilejowaną grupę społeczną mającą lepszy poziom życia i zdrowia – wyznała Ala’a Alkerwi, główny badacz luksemburskiego ośrodka naukowego.

 

z11229814Q,Czekolada

Czekolada dla poprawy pracy mózgu!

Dla miłośników pysznej czekolady mamy doskonałą wiadomość! Warto wiedzieć, że najnowsze badania badań opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience dowodzą, że czekolada jeden z najlepszych pokarmów dla naszego … mózgu!

Naukowcy, którzy przeprowadzili badania dowodzą, że regularne spożywanie odpowiedniej ilości czekolady pozwala usprawnić funkcje mózgu, które wraz z wiekiem się obniżają.

Co ciekawe, w przeprowadzonych badaniach odnotowano, że czekolada może dawać lepsze efekty niż np. joga czy fitness!

Jak to możliwe?

Wszystko dzięki zawartym w czekoladzie flawanolu.

W trakcie eksperymentu pierwszej grupie osób podano do spożycia większą dawkę flawanolu, natomiast pozostałym zalecono mniejszą dawkę.

Po upływie trzech miesięcy grupa, która do diety włączyła większą dawkę flawanolu osiągała lepsze wyniki w testach na pamięć niż grupa druga.

Ta sama grupa nie była w stanie osiągnąć takich samych efektów poprzez wykonywanie ćwiczeń fizycznych, które według innych badań poprawiają kondycję umysłu

 

CHOCOLATEEEEEweb

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl