Święta Bożego Narodzenia to dla każdego magiczny czas. Przygotowania do nich zaczynamy czasami nawet w listopadzie. Szukamy prezentów, robimy pierniczki, ubieramy choinkę, zapraszamy rodzinę – wszystko po to by 24 grudnia wyczekiwać pierwszej gwiazdki i zasiąść wspólnie do wieczerzy, a 25 i 26 grudnia świętować narodziny Jezusa.
W przygotowanie Wigilii włącza się każdy członek rodziny. Każdy ma swoją ulubioną potrawę spośród tych 12. Symbolizują one bogactwo i dostatek, a liczba nawiązuje do 12 apostołów oraz 12 miesięcy w roku. Czy na wigilijnym stole obok kapusty, ryb, grochu i grzybów znajdzie się też miejsce dla potraw z czekoladą? Oczywiście, że tak!
Wiele osób nie przepada za makiem, zwłaszcza dzieci, dlatego rezygnują z makowca czy klusek z makiem. Jako miłośnicy czekolady proponujemy ciekawą, szybką i prostą alternatywę dla kutii bez maku, lecz z kaszą pęczak z kremem Ganache!
200 g śmietanki 30% wlej do małego rondelka, następnie podgrzewaj by nie doprowadzić do wrzenia. Do śmietanki wrzuć rozdrobnioną lub w kostkach czekoladę gorzką (też 200 g), najlepiej min. 60%. Mieszaj powoli, by nie dodawać do kremu za dużo powietrza. Później ostudź krem. Jeżeli nie przepadasz za gorzką czekoladą, możesz zawsze użyć mlecznej lub dodać trochę cukru podczas gotowania.
Kaszę zalej wodą by sięgała ok. 2 cm nad jej poziom, następnie gotuj do miękkości. Ugotowaną kaszę ostudź i do zimnej dodaj kremu.
Teraz czas na dodatki: posiekane orzechy, skórki owoców oraz jeżeli lubisz – bakalie. Dodaj je do kaszy z czekoladą i wymieszaj. Całości pozwól schłodzić się w lodówce.
I jak podoba Ci się taki pomysł na wigilijny deser? Nam bardzo, zwłaszcza, że nie zajmie dużo czasu między lepieniem pierogów, a smażeniem karpia. Gwarantujemy, że podbije podniebienia całej rodziny i dołączy do świątecznego menu co roku.
Oprócz smakowitości na wigilijnym stole, życzymy też wiele ciepła rodzinnego, iskierek dziecięcego uśmiechu i mocy dobra dla bliźniego, które na co dzień tli się w naszych sercach!
Wesołych i czekoladowych Świąt!